2013. augusztus 26., hétfő

Tisza-tó

Augusztus végére még tudott Zoli pár nap szabit beszorítani, így elmentünk két napra a Tisza-tóhoz. A poroszlói kempingben vertük fel sátrainkat. A szabad strand ott volt a kemping melletti gát túloldalán. Nem nagy, de legalább nem volt zsúfolt szezon végén. Megmártóztunk, aztán a hajókikötőbe mentünk. Lehetett bérelni motoros csónakot, de kértünk hozzá túravezetőt is. És milyen jól tettük! Az egyórás túra végén mesélte kísérőnk, hogy aki egyedül vág neki a Poroszlói-medencének, az vagy nem merészkedik a parttól messzire, vagy eltéved, és telefonon segítenek neki kijutni. Szerintem mi is eltévedtünk volna. Nem gondoltam, hogy ilyen zegzugos vízi világba csöppenünk! 
A sás, nád, nemtudommicsoda mellett tavirózsák lebegnek, a víz felszínét pedig majdnem teljesen elborítja az egész Európában védett sulyom. Mivel védett, a hajóutat úgy teszik járhatóvá, hogy a növényt a felszín alatt kb. 50 cm-rel elvágják. Így nem irtják ki, de nem is képez akadályt. A sulyom kb. 2 méter hosszú szárat tud növeszteni, ebből lehet következtetni a víz mélységére az adott helyen. Ősszel elpusztul, leül és elkorhad a víz alján ezzel is gyarapítva a víz iszaprétegét. A sulyom mellett milliószám zöldell még a rucaöröm. 
Ezen a részen találkozik az Eger-patak és a Kis-Tisza, és valamikor volt itt gyümölcsös. A tó szigetein élnek rókák és vaddisznók is. A hajóút alatt mi "csak" madarakat láttunk közelről: hattyúkat, amik megtámadják a csónakot, ha túl közel merészkedik a fiókákhoz; szépséges búbos vöcsököt; vízen futó szárcsákat; sirályokat; kormoránokat; bólogató fattyúszerkőt; vízicsirkéket; szürke gémet, ami - mint egy díszlet - állt mozdulatlanul; és természetesen tőkés récét. És biztosan kihagyok valamit a felsorolásból. 
Az itt élő halakat a helyi Ökocentrumban néztük meg másnap. Az Ökocentrum egész napos elfoglaltságot nyújt és nem szabad kihagyni! 
Bepillantottunk a Tisza-tó Poroszlói-medencéjébe, megismertük a morzsának a töredékét.
A kempingben vacsora után még kártyáztunk, sötétedéskor pedig - szúnyogirtás után - nyugovóra tértünk. Lehet, hogy éjszakai kovácsműhely van a közelben, mert nagyon rosszul aludtam a zajoktól. 
Másnap reggel feltettem a kérdést szeretteimnek: "Létezik ilyen mondás vagy csak álmodtam? Nem ismered azt a szabályt, hogy debrecenit Debrecenben ne üss pofán?" Röhögéssel indult a nap. :)
Mivel a neten Zoli még csak hasonlót sem talált, leszögeztük, hogy rímekkel álmodtam. 
Azért megkérdezem a bátyámat, ő debreceni.



A lehető legjobbakat! 

 Kata

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése