2012. augusztus 14., kedd

KÖNYV: Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen verses meseregénye majd' tízéves.  Nem is most olvastam, hanem évekkel ezelőtt esténként a lányaimnak. Nem állítom, hogy könnyű olvasmány, vagy, hogy emlékszem minden részletre, szereplőre. De még a történetre se igazán. Ideje lesz újra elolvasni, ha már így a kezembe került. Valaki Réka a vécé újságtartójában hagyta, mint minden mást. :o) 
Egy kedves ismerős kérdezte a napokban, ismerjük-e, mert az ő legkisebb lánya - 2-3 éves - hangoskönyvben hallgatja, és imádja. Rögtön felidéztünk egy közös kedvencet a könyvből: 

"Volt egy úr, lakhelye Mozambik,
fenéken harapták a zombik.
Faggaták: "Nagyon fáj?"
Azt modta: "Ugyanmár.
Eleve is volt már azon lik."

Ha a történetre nem is emlékszem, erre és a többi hasonló szösszenetre egészen pontosan. Akkor a legkisebb lányom még előkészítőbe járt, 7 éves volt. Megtanult a könyvből párat ezekből a versikékből, és elmondta a tanár néninek, aki kölcsön is kérte a könyvet. Neki is tetszett.

Persze, ez egyéntől függ - meg még sok más dologtól. Például: egy másik versikét egy Peti nevű kisfiúnak mondtam el, aki erre sértődötten azt mondta, hogy milyen szemtelenség. 
Így hangzik:

"Kíváncsi gyerek volt Péterke,
bedugta orrát az ételbe.
Kiszólt a galuska:
"Megrúglak, Petyuska!"
S Péterke felszállt az éterbe."

Két emlékezetes részt emeltem ki a regényből, s ha ezek alapján kedvet kaptál a többi elolvasásához, akkor én már csak jó szórakozást kívánok Neked.

A lehető legjobbakat!

Kata




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése